Det er faktisk ikke så svært at blive klog på finans!

20 December 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Rigtig mange mennesker havde det svært med matematik i skolen.

Mange af os tæller stadig op fingrene, og ved de store tabeller og procentregning skal vi hen at have fat i en lommeregner.

Derfor er det ikke ligefrem fristende at begynde at læse finansnyheder i avisen eller læse om den slags på nettet, fordi man i forvejen føler, man har svært ved det emne, så hvorfor skulle man bruge mere krudt på det?

Faktisk er det jo for det første ved at udfordre sig selv, at man bliver god på nogle områder, som man ellers har det svært med.
Men for det andet og måske vigtigste kan en forståelse for finans give dig større indsigt i, hvordan din egen og samfundets økonomi hænger sammen.

Vi er jo alle interesserede i, hvordan goderne i samfundet bliver fordelt; det har praktisk talt alle mennesker en mening omkring, og hvis man så lærer at forstå, hvordan den slags bliver fordelt og hvorfor, så kan man også bedre sætte sig ind i beslutningstagernes valg – og udfordre disse.

Men måske endnu mere nærliggende kan man begynde at se på, hvordan det egentlig er, at ens egen økonomi hænger sammen, og hvorfor man skal betale ting som skatter, afgifter og moms.

For Danmark er et af de lande, hvor vi betaler store mængder skatter, og lige så mange mennesker brokker sig over det, men de ved reelt ikke, hvad de penge bliver brugt til og hvordan.

De har en idé om det, men de ser bare startledet og slutledet uden at have taget alle mellemregningerne med i betragtning.

At sætte sig ind i forståelse for bare den mest basale form for økonomi og finans kræver faktisk ikke så mange færdigheder eller kendskab til matematik, man skal bare sætte sig ind i, hvordan samfundshjulene drejer rundt til hverdag.

More articles