Boligkøb: Fortrydelsesret og advokatforbehold er ikke det samme

11 March 2018 Camilla Skøtt

editorial

Mange boligkøbere – og særligt førstegangskøbere – har en tendens til at tro, at fortrydelsesretten ved en underskrevet købsaftale er det samme som advokatforbeholdet. Men de to ting kan og bør aldrig forveksles.

Hvad er fortrydelsesret?

En underskrift på en købsaftale er altid bindende. Det betyder, at hvis du først skriver under på noget (og ikke får indført et advokatforbehold), så hænger du på boligen og købesummen. Der er dog den enkelte lille regel, at du som boligkøber har krav på 6 hverdages fortrydelseret.

Fortrydelsesretten træder i kraft i det øjeblik, du bliver bekendtgjort med, at sælger har underskrevet købsaftalen. Men det er ikke en fortrydelsesret, hvor du bare kan sige: “hey, jeg har fortrudt. Jeg vil ikke købe boligen alligevel,” og så smutte. Hvis du trækker dig fra handlen på baggrund af din fortrydelsesret, så koster som regel 1% af købesummen. Så det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Hvad er et advokatforbehold?

Hvis du vil udvide din fortrydelsesret, så du ikke risikerer at betale kompensation, så skal du få skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen. Med det forbehold i hånden kan du kontakte en boligadvokat og sammen har i 6 hverdage til at kigge alle dokumenter vedrørende handlen igennem. Finder advokaten noget, han mener ikke er i din interesse, så laver han en advokatskrivelse, der kræver et afslag, orden på forholdende eller hvad I indbyrdes måtte aftale, og så udvikler sagen sig derfra.

Find den rette boligadvokat

Når du skal finde en boligadvokat, der kan rådgive dig i din bolighandel, så gå efter en certificeret BOLIGadvokat, fx eboligadvokat.dk. Ved at gøre det, sikrer du dig en advokat, der har specialiseret sig i køb og salg af fast ejendom og som derfor ved, hvor faldgruberne kan være. Og så skal du altid lytte til din mavefornemmelse, for det er vigtigt at have tillid til sin advokat – det er trods alt selve boligdrømmen, der er tale om.

More articles