Få den bedste behandling hos din lokale tandlæge

03 June 2019 Astrid Pedersen

editorial

De fleste af os kender til vigtigheden af tandlæge besøg med jævne mellemrum. I det følgende kan du læse mere om, hvad tandlægen kan gøre for dig og din mund.

Fyldninger af huller i tænderne

Huller i tænderne – eller karies, som fænomenet kaldes i faglige termer – betegner en tilstand, hvor tandens beskyttende emalje er slidt bort, og tanden inden under således blotlagt. Dette kan føre til svære betændelses tilstande, idet bakterier har fine vækstmuligheder i den hullede tand, og på sigt kan tanden blive helt ødelagt.

Hvis karies får lov at brede sig til gummerne, kan det skabe betændelse i tandkød og kæbe, hvilket vil gøre det vanskeligt at bevare tanden. Men hvis karies fanges i tide, kan der sættes en stopper for løjerne ved hjælp af en fyldning. Nu om stunder laves de fleste fyldninger af plastik, og er nærmest usynlige.

Du skal således ikke bekymre dig om hvorvidt man kan se plomben, som man kunne i gamle dage, da disse typisk bestod af gulv eller af sølv (amalgam). Og du behøver ikke at være nervøs for, om det gør ondt at få lappet huller i tænderne. Selv om lyden af boret kan virke utroligt voldsom, er der sjældent smerte forbundet med denne procedure. Det er trods alt bedre at forebygge end at helbrede – og opdages hullet i sit tidlige stadie, behøver det ikke at have nogen skadelig indflydelse på dine tænders sundhed.

Forebyggelse af parodontose

Et sundt tandkød uden parodontose vil typisk være lyserød og fint i strukturen. Men oplever du, at dit tandkød hyppigt bløder i forbindelse med tandbørstning og ofte er hævet og rødt, bør du opsøge din tandlæge med henblik på forebyggende parodontose behandling. Ellers kan sygdommen nemlig udvikle sig drastisk, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred. En forebyggende behandling vil kunne holde din parodontose i skak, således at du kan bevare dit flotte smil og funktionelle tænder.

Læs mere om de forskellige tandlæge behandlinger på stjerneklinik.dk

More articles