Få dit flotte og jævne gulv igen med en gulvafhøvling

21 September 2020 Astrid Pedersen

editorial

Er dit gulv slidt, nusset, og måske endda ujævnt i overfladen? Så bør du overveje professionel gulvservice i form af afslibning eller afhøvling.

Hvornår skal jeg vælge en gulvafslibning, og hvornår skal jeg vælge en gulvafhøvling?

Det er vigtigt at du holder dig for øje at en gulvafhøvling er en meget mere invasiv og voldsom behandling end en gulvafslibning. Derfor bør du kun vælge en gulvafhøvling når der absolut er brug for en sådan. Det kan for eksempel være i tilfælde af et meget beskadiget gulv – eksempelvis som følge af en oversvømmelse hvor store mængder fugt er trængt ind i træværket. Det er velkendt at fugt får træfibrene til at udvide sig – og dette kan medføre ujævnheder i gulvet.

Et gulv, som har lidt skade på grund af oversvømmelse, vil typisk være så beskadiget at der er brug for en gulvafhøvling for at få det pænt igen. Der kan blandt andet opstå store buler og dybe revner i træværket lige som de enkelte brædder, planker eller lameller kan forskyde sig i forhold til hverandre. Derved forårsages deciderede niveau forskelle i gulvet, som kan være svære at leve med. Og her skal der altså en gulvafhøvling til for at kunne udbedre disse skader.

Kan jeg selv foretage en gulvafhøvling?

Du bør aldrig selv give dig i kast med en gulvafhøvling. En maskine til gulvafhøvling fungerer ved hjælp af skarpe knive som er monteret på en valse. Der skal ikke megen fantasi til for at forestille sig hvor galt det kan gå hvis man som amatør forsøger sig med en gulvafhøvling.

Du bør i stedet tilkalde en dygtig gulvmand som kan foretage en vurdering af dit trægulv. En faglært håndværker vil kunne vurdere præcis hvorledes afhøvling af gulve skal gribes an i hvert enkelt tilfælde. Og så er du garanteret et jævnt og ensartet resultat.

Du kan læse mere om gulvafhøvling på dbf-gulvservice.dk

More articles