Jukeboxen – Musikmaskinen der spiller op til fest

21 July 2020 Lykke Holzmann Søby

editorial

Jukebox – den vigtige musikboks, man ser i hjørnerne på enhver ’’Diner’’ i amerikanske film fra en vis periode og i Danmark på mangt en bodega. Jukebox’en har uden tvivl været en af ​​nøglefaktorerne i at forme musik og kultur i moderne tid. Næsten alle har hørt historier fra venner eller fremmede, der har hørt en sang på jukebox’en og derefter spurgt andre, hvad eller hvem sangen er.

Den klassiske jukebox er en automatiseret musikafspilningsmaskine. Den er normalt møntstyret, og kan afspille kundernes musikvalg fra de tilgængelige sange der sidder inden i maskinens mave. Kunden trykker på kombinationer af knapper, og ud kommer den sang de har ønsket.

Den første jukebox lignende maskine blev installeret på Palais Royal Saloon i San Francisco den 23. november 1889. Opfinderen af denne, spurgte en barmanager, om han kunne vise sin ny-opfundne spillemaskine til offentligheden frem i hans bar.

Ikke meget vides om den første maskine, fordi baren lukkede omkring 1890, og jordskælvet i San Francisco i 1906 ødelagde alt, men i løbet af det første år af jukebox’ens levetid, fra efteråret 1889 til sommeren 1890, var der ganske mange møntbetjente musikmaskiner produceret i dette område. Under en konference i Chicago i 1890 fortalte opfinderen af jukeboxen til andre producenter, at de første 15 maskiner havde indbragt ham lidt mere end 4.000 dollars. Det var en ganske god sum penge i de dage.

I løbet af de næste årtier ændrede udseendet- og de operationelle mekanismer sig for at imødekomme efterspørgslen. Producenter dukkede op over hele verden. På et tidspunkt nåede jukeboxen også til Danmark, hvor folk elskede den lille maskine der gav dem mulighed for at vælge deres yndlingsmusik.

Med CD’ens fremkomst svandt jukebox populariteten ind i en periode, men nu er den altså igen blevet populær og man har mulighed for at leje en jukebox, når man selv skal holde en fest. Det er et muntert musikalsk minde fra fortiden.

Hvis det lyder som noget for dig, og du tilfældigvis bor på Fyn, så er der rig mulighed for jukebox udlejning i Svendborg.

More articles