Murerfaget er ældgammelt

25 October 2020 Lotte Hindsberg

editorial

I dag når man møder en murer i sit hvide tøj ser de fleste ikke en glatravet munk fra Sydeuropa. Men det er sydeuropæiske munke der for omkring 1000 år siden kom op for at lære os at bygge kirker. Det er altså kristendommen der er årsagen til at vi lærte at bygge med mursten og ikke holde os til træ. Det var behovet for at kunne bygge større og flottere kirker til den kristne guds ære at munkene kom. 

Da de først var her fandt man ud af, at den danske muld var fuld af ler og ideel til at lave mursten af. Det gjorde også at der efterfølgende kom en stor efterspørgsel efter murstenshuse, der var langt bedre til at holde på kulden ude om vinteren og varmen om sommeren. 

I starten arbejdede munke og murer side om side, men senere kom det til en konflikt og der blev dannet murerlaug. Munkene blev bedt om udelukkende at holde sig til det religiøse.

Murerarbejdet i dag

I dag laver murere mange andre opgaver. Det kan f.eks. være en murer i Frederikshavn. De laver så forskellige opgaver som at mure vægge op på badeværelser så de kan få sat fliser op. Det kan være vådrumsområdet der skal laves, så vandet kan løbe ned uden at der er risiko for vandskader. 

Det kan være at mure vægge op på værelser så det er nemmere at tapetsere og male. Det færdige resultat med korrekt muret vægge bliver langt flottere, end hvis de ikke er i vatter.

Udenfor er der også mange opgaver for en murer. Det kan være at mure en murstens facade op igen, hvis den er begyndt at se trist og afskallet ud. Inden mureren bliver muret op er det en god ide at starte med at sandblæse murene. Det gør det endelige resultat markant flottere.

More articles